Festiwale krakowskie
Małopolski Festiwal Smaku
Program 11 Małopolskiego Festiwalu Smaku
Małopolski Festiwal Smaku – jest najstarszą polską imprezą promującą unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu. Pierwsza edycja Festiwalu odbyła się w 2005 roku w Krakowie, w Tarnowie i w Zakopanem. Dziś kiermasze produktów lokalnych i towarzyszące im konkursy dla producentów regionalnych specjałów organizowane są każdego lata w Krakowie, w Tarnowie, w Nowym Sączu, w Nowym Targu, w Oświęcimiu i w Miechowie. Do udziału w imprezie mogą się zgłaszać zarówno firmy, jak i osoby fizyczne, a także stowarzyszenia i grupy nieformalne. Istotne, by spełniły podstawowe kryterium, tj. zaprezentowały unikalny produkt czy danie własnego wyrobu, a następnie poddały się ocenie jury oraz publiczności. Jurorzy konkursowi – wśród których znajdują się znamienici szefowie kuchni z Polski i Europy – wskazują najlepsze wyroby i producentów z Małopolski. Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku to nie tylko honorowe wyróżnienie, ale także istotna rynkowa rekomendacja firm i produktów. Szczegółowe informacje o Festiwalu i jego laureatach można znaleźć na stronie www.smak.malopolska.pl
Organizatorem Festiwalu jest Departament Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Krakowie.
- Małopolska : zakupy z tradycją. Tekst: Katarzyna Piszczkiewicz. Kraków : Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Zespół ds. Rozwoju Turystyki, 2010, s. 41
- Wrota Małopolski - Małopolski Festiwal Smaku