Smakołyki krakowskie
Obwarzanek krakowski
Obwarzanek krakowski to jeden z kulinarnych symboli Krakowa. Jest produktem o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej. Może być produkowany jedynie w granicach Krakowa i powiatów krakowskiego i wielickiego.
Obwarzanek ma kształt przypominający duży pierścień. Od setek lat forma i smak tego wyrobu pozostały niezmienione. Proces produkcji przebiega w kilku etapach. Ciasto jest wyrabiane ręcznie z mąki pszennej (możliwe jest stosowanie do 30% mąki żytniej), tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Następnie dzielone jest na małe kawałki i formowane w podłużne walce, tzw. sulki, z których 2-3 skręca się spiralnie ze sobą i formuje pierścień.
Uformowane obwarzanki są ponownie pozostawiane do wyrośnięcia, po czym zanurza się je na chwilę we wrzątku i obgotowuje – czyli obwarza (stąd nazwa). Następnie, po osączeniu, posypuje się makiem, solą lub sezamem i piecze na ruszcie do zrumienienia.