Smakołyki krakowskie
Obwarzanek krakowski
sprzedaż obwarzanków na Rynku
Obwarzanki były sprzedawane w tzw. jatkach piekarzy krakowskich na Rynku Głównym, z biegiem lat prosto z wiklinowych koszy, a obecnie na ruchomych stoiskach, których w Krakowie jest około 150. Dziennie w Krakowie sprzedaje się blisko 150 000 obwarzanków, które wypiekane są w kilkunastu piekarniach Krakowa i okolic (spośród 300 zakładów piekarniczych).
Obwarzanek krakowski 28 listopada 2006 roku został wpisany na Listę produktów tradycyjnych z województwa małopolskiego w kategorii wyrobów piekarniczych i cukierniczych, a 30 października 2010 na listę produktów chronionych Unii Europejskiej.
Definicja oryginalnego obwarzanka, przesłana pięć lat temu przez Ministerstwo Rolnictwa
do Komisji Europejskiej, brzmi:
"Obwarzanek krakowski to wypiek przypominający pierścień, utworzony ze splotu ciasta,
z otworem w środku. Fakturę powierzchni tworzą sploty w formie spirali. Jego średnica mieści
się w przedziale 12-17 cm, grubość nieregularnego spiralnego splotu to zwykle 2-4 cm,
a waga 80-120 g. Smak może być zmieniany przez stosowanie różnych posypek: soli, sezamu,
maku, czarnuszki, posypki ziołowej lub przyprawowej". I koniecznie trzeba go wyrabiać ręcznie.
Od receptury złożonej w Komisji Europejskiej nie może być jakichkolwiek odstępstw.