Smakołyki krakowskie
Miodek turecki
Miodek turecki
Miodek turecki to rodzaj słodyczy sprzedawany w Krakowie przy wejściach do cmentarzy w Dzień Wszystkich Świętych oraz w Dzień Zaduszny.
W latach 20-tych i 30-tych XX wieku na straganach rozstawianych pod Cmentarzem Rakowickim przekupnie układali miodek turecki w postaci bloków, które na miejscu rozbijali i kruszyli na drobniejsze kawałki. Następnie odważali na porcje i pakowali do papierowych torebek ze zwiniętego papieru, tzw. tutek. Miał on kremowy kolor, lekko miodowy smak, z dodatkiem wtopionych, pokruszonych orzechów.
Współcześnie miodek turecki ma formę nieregularnych, twardych bryłek o lekko miodowym smaku, a jego podstawowym składnikiem jest skarmelizowany cukier z dodatkiem olejków aromatycznych i barwników, w który wtopione są pokruszone orzechy. W klasycznej odmianie o smaku śmietankowym masa karmelowa ma kolor białawy, istnieją jednak i inne rodzaje, zależnie od użytych dodatków smakowych i aromatycznych, np. miodek kakaowy, kawowy czy waniliowy. Miodek najczęściej sprzedawany jest w gotowych porcjach zawiniętych w rożki z przezroczystej folii.