1 2 3 4 5 6

Smakołyki krakowskie

Miodek turecki

Miodek turecki na straganie pod Cmentarzem Rakowickim
Miodek turecki na straganie pod Cmentarzem Rakowickim


Miodek turecki na straganie pod Cmentarzem Rakowickim
Miodek turecki na straganie pod Cmentarzem Rakowickim

Miodek turecki nieprzypadkowo pojawia się przy cmentarzach i tylko przy okazji Święta Wszystkich Świętych, miód bowiem w wielu kulturach traktowany był jako substancja pochodząca z zaświatów, pokarm bogów i dusz zmarłych, stąd często występował w obrzędach zadusznych. W ramach dawnych obrzędów tzw. „dziadów” przybywające na ten świat dusze należało ugościć, aby zapewnić sobie ich przychylność i jednocześnie pomóc im w osiągnięciu spokoju w zaświatach. Podstawową formą obrzędową było karmienie i pojenie dusz m.in. miodem podczas specjalnych uczt przygotowywanych w domach lub na cmentarzach.

Miodek turecki jako popularny specjał związany z Dniem Wszystkich Świętych ma swój odpowiednik w postaci warszawskiej „pańskiej skórki” czyli bardzo słodkich, mlecznych cukierków, zbliżonych kształtem do prostokąta, zawijanych w pergamin i sprzedawanych z wiklinowych koszy.

1 2 3 4 5 6